DWALEN OVER DE VELUWE

zaterdag 20 december 2014

Vliegend hert

Nu struin ik al heel wat jaar over de Veluwe en hoewel in best veel herten ben tegengekomen, het vliegend hert was een zeldzaamheid.
O ja af en toe zag ik er wel ééntje maar die had het loodje al gelegd en dat is wel te zien aan het gaatje in zijn schild. Dit jaar was een prima jaar en ik heb vele levende exemplaren mogen aanschouwen.


Het vliegend hert is de grootste kever die hier voorkomt en dankt zijn naam aan zijn enorme kaken die aan het eind vertakt zijn en lijken op een gewei van een hert. Het vrouwtje heeft deze niet.Het vrouwtje heeft weleenswaar kleinere kaken maar deze zijn krachtig en sterk. Ze knagen gaten in het schors, liefst van beuk of eik, om zo de sapstromen op te likken.
De larve van het vliegend hert leeft uitsluitend van hout. Dit voedsel bevat niet veel voedingsstoffen terwijl de larve erg groot met worden om zich te kunnen verpoppen.
Het voedsel aanbod bepaald dus de grootte van het vliegend hert en deze hebben zeker genoeg gehad.
Zodra je te dicht bij komt, neemt het vliegend hert zijn gevechts houding aan en daar blijft het ook wel bij want zijn kaken zijn om te imponeren en dat doen ze zeker.


Het was mooi om deze kevers die zo kwetsbaar zijn te mogen zien en te kunnen fotograferen. Vrolijke groetjes Renée


Geen opmerkingen:

Een reactie posten