DWALEN OVER DE VELUWE

zondag 27 april 2014

Na de brand

in het park de Hoge Veluwe zijn we gaan kijken of we nog wat amfibieën of reptielen konden helpen. Meestal kruipen deze dieren onder hout en inderdaad vonden we nog veel salamanders. Kleintjes , de juvenails maar toch.  Het vuur was er wel overheen gegaan en ze waren behoorlijk uitgedroogd. Ze konden onmogelijk door de as het water bereiken dus hebben we ze een handje geholpen en bij het Deelensewas aan de kant gezet, een ven die gespaard is gebleven.
Ze bleven een poosje zo liggen maar na een tijdje werden ze weer wat levendiger en kropen weg tussen het gras en mos in het water.

We werden er niet vrolijk van, al die zwart geblakerde hei en toen we nog een vos zagen die volkomen de weg kwijt was, nog zwart van al het roet waar die doorheen gegaan was, besefte wat een impact de brand heeft gehad op de flora en fauna.3 dagen hebben we salamanders overgezet en op de derde dag eindelijk regen en zagen we de hindes weer en dat maakte dat we ons weer wat prettiger voelde.....we hadden al gehoord dat zij naar veilige gebieden waren gegaan maar nu zagen we ze met eigen ogen. Ze waren wel schichtig en allert maar dat is niet zo vreemd natuurlijk.Ook nog een zandhagedis en adder gezienNa de Hoge Veluwe ben ik mijn eigen monitor gebieden weer ingegaan. Ik had heel erg behoefte aan water en veel groen en heb dus naar de kikkervijver weer opgezocht. De groene kikker zijn al druk aan het kwaken en het mannetje van de ringslang zwemt ook weer rond. 


Vlinders fladderen weer en de vuurjuffers zetten hun eitjes al weer af in het water.Moeders mooiste zijn er ook weer en daar wordt je zo vrolijk vanDoor de gebeurtenissen van de afgelopen tijd besef je weer hoe kwetsbaar onze natuur is en dat we er alles aan moeten doen om dit te behouden.

Vrolijke groetjes Renée

1 opmerking:

  1. Wat een schitterend foto´s zo. en zo kunnen we vanuit Zweden mee genieten wat jullie allemaal doen daar
    Groetjes uit Zweden en een fijn weekeinden

    BeantwoordenVerwijderen